Régi elektromos hálózat felújítása

elavult vezetékek cseréje, újrahúzása

  • Régi, veszélyessé vált elektromos vezetékek cseréje
  • Földeletlen konnektorok védőföldelése
  • Elavult hálózatok újravezetékezése, cseréje és bővítése (terhelési kapacitás növelése, pl. új háztartási gépek bekötése miatt)
  • Gyengeáramú hálózat bekötése (net, telefon, riasztó, TV bekötése, stb.)

A több évtizede épült házak és panellakások alumínium vezetékeinek kötései az akkori – mostanra már elavult, a mai szabványoknak nem megfelelő – technológiának megfelelően végezték. Ezek a kötések mostanra sok esetben fellazultak, elöregedtek, és emiatt komoly kárt tehetnek az elektromos berendezésekben, sőt akár balesetveszélyes, tűzveszélyes állapotúak lehetnek.

Ráadásul, míg régebben egy lakás hálózatának általában csupán egy hűtőgépet meg egy porszívót (a Rakéta, Erika név mindenkinek megvan?) kellett elbírnia, addig a mai modern korban egy átlagos háztartásban minimum tíz különböző elektromos berendezés üzemel. Ezek egy része nagyobb áramfelvételű háztartási gép (pl. automata mosógép, mosogatógép, szárító, kombinált vagy teljes mértékben elektromos sütő, multifunkciós porszívó, stb.), egy része pedig az áramingadozásra, áramkimaradásra fokozottan érzékeny berendezés (pl. számítógép, programozható mikrosütő, klímaberendezés). Részletesebben az elektromos berendezések bekötéséről itt olvashat.

És akkor még nem beszéltünk az ún. okosotthonokról, ahol szinte minden automatizáltan, elektromos vezérléssel történik, még a redőnyök le- és felengedése is… De ezek általában új építésű házak, viszonylag ritka az, hogy egy régi épületet kell „felokosítani” az új lakó igényeinek megfelelően.

Akárhogyan is, a fentiekből az következik, hogy a régi épületek esetén mindenképp érdemes felülvizsgáltatni, újravezetékezni az elektromos hálózatot, vagy legalábbis a kötéseket felújíttatni egy szakképzett villanyszerelővel. Az esetek nagy részében több áramkör kialakítására, hálózatbővítésre is szükség van a biztonságos és problémamentes üzemeltetéshez.

Az elektromos rendszert professzionális, magas minőségű anyagokból érdemes összeállítani, a villanyszerelés során ha azt szeretnénk, hogy pár év múlva ne legyen vele újra gond. A méretezés is lényeges: érdemes az aktuális terheléshez képest kicsit túlméretezni, hogy ha a későbbiekben esetleg új bekötések történnek, akkor a hálózat a nagyobb terhelést is zökkenőmentesen ki tudja szolgálni.

A felújítás mellett természetesen egyéb, általános villanyszerelési szolgáltatásokkal is állok rendelkezésére.

Hogyan történik a régi elektromos vezetékek cseréje?

Jó esetben a régi vezetékeket egyszerűen áthúzással, falbontás nélkül tudja cserélni a villanyszerelő. Erre akkor van lehetőség, ha az elektromos vezetékek védőcsőben futnak, a falban kialakított csőrendszerben, és az új hálózathoz szükséges vezetékek is el fognak férni a csőben.

Az 1970 előtt épült ingatlanoknál azonban gyakran védőcső nélkül (a betonba öntve) kerültek beépítésre az egykori alumínium vezetékek, illetve ugyanilyen jellemző a földelés hiánya is. Ilyenkor sajnos falbontás, falvésés nélkül nem oldható meg a lakás villanyszerelése, hiszen ki kell alakítani az új vezetékek helyét, elvégezni a védőcsövezést is.

Az elektromos hálózatok élettartama kb. 30 év. Három évtized alatt a villanyszerelő szabványok is jelentősen változhatnak a technológia fejlődése miatt, valamint a felhasználók változó igényei is indokolttá tehetik a cserét, felújítást.

S ha már hozzányúlok…

Ha már egyszer így is, úgy is hozzá kell nyúlni, falat kell bontani, akkor célszerű az elektromos hálózat vezetékei mellett a gyengeáramú hálózatot is bemarni a falba. Ilyenek például a televízió, a telefon, az internet, valamint a riasztó rendszerek, kamera rendszerek.

Mennyi ideig tart a villanyszerelés a hálózat felújítása, cseréje esetén?

A meglévő elektromos hálózat átvizsgálása, az alkalmazható megoldásokhoz szükséges anyagok beszerzése és beépítése – szükség szerint falbontással – sajnos több napig tartó, komoly munka. Még egy kisebb panel lakásnál is 5-10 napot vesz igénybe, és ebben nincs benne a fal helyreállítását követően szükséges festés, vagy tapétázás.

Új lakás villanyszerelése

átgondolt tervezés és kialakítás

  • Villanykapcsolók felszerelése (sima és váltókapcsolók, élvilágítós és fényerőszabályzós villanykapcsolók, stb.)
  • Konnektorok kialakítása, kábelezése (falvéséssel vagy kábelcsatornában, a falon kívül vezetve)
  • Függesztékek, csillárok, lámpák, armatúrák felszerelése, bekötése szakszerűen (normál és design világítás, spotlámpák, gipszkarton álmennyezetes kialakítás, automata alkonykapcsolós megoldások is igény szerint)
  • Biztosítékok, elosztótáblák, kismegszakítók, fí-relék beépítése, áramkörök kialakítása a méretezésnek megfelelően

Egy új építésű családi ház vagy társasház esetében, ahol még nincs bevezetve, nincs kialakítva az elektromos hálózat, „tiszta lappal” indulhat a tulajdonos – és persze a villanyszerelő is. Ez alatt azt értem, hogy kifejezetten a felhasználó igényeinek megfelelően lehet megtervezni a szükséges dugaljak, kapcsolók helyé és számát, illetve típusát, valamint a vezetékek helyének kialakítását, behúzását, elosztását és bekötését. Az áramkörök kialakítása, a hálózat méretezése, és minden egyes villanyszerelési feladat összehangoltan, előzetes terv alapján, és ezáltal költséghatékonyabban tud megvalósulni, mint egy már meglévő hálózattal rendelkező épületnél, ahol utólag kell az igényekhez alakítani, cserélni a rendszert.

Villanyszerelőként kifejezetten szeretem az új építésű lakások, új építésű családi házak villanyszerelési megbízásait, ahol a fentiekből adódóan szabadabban és kreatívabban végezhetem a munkám. Az építési fázisban esetleg olyan – praktikus és esztétikus – megoldásokat is tudok javasolni az ügyfeleimnek, amikre nem is gondoltak volna. Sőt…

Mivel vízszerelő, bútorasztalos és klímaszerelő szakmai végzettségekkel, és ezen területeken szerzett több éves szakmai tapasztalattal is rendelkezem, örömmel vállalom az egymással összefüggő kivitelezési feladatokat is! Pl. a konyhai dugaljak, kapcsolók villanyszerelésén túl akár az egyedi konyhabútor elkészítését, valamint a vizesblokk kialakítását, az azzal járó teljes körű vízvezeték szerelési, bekötési munkálatokat is nyugodtan rám bízhatja.

S ha már minden tökéletes, ne feledkezzen meg a kellemes hőmérsékletről sem: klímaszerelési szolgáltatásaimmal is állok rendelkezésére! :)